Jive

 

Ez a tánc Amerikából származik, de elmondható róla, hogy sokféle egymással rokonságban álló afro-amerikai elődje volt. A harmincas évekből a lindi hop, a blues, és a swing; a negyvenes évekből a boogie-woogie, a jitterburg, és a bebop. Rokonságban áll a rock & rollal is, bár ez a tánc nem tekinthető a jive elődjének, mivel a jive már előbb kialakult, mint a rocky. Ezen táncok ereje a zenéjükben rejlett. Aki meghallotta, nem bírta megállni, hogy ne mozogjon rá.

 

 

 

Amerikai katonáknak köszönhető, hogy a jive elődei eljutottak Európába is. Természetesen a fiatalok körében hamar nagy népszerűségre tett szert. A háború után a boogie-woogie vált uralkodóvá, ám voltak olyanok, akiknek nem tetszett, és finomítani szerettek volna rajta. Az angolok vállalták ezt a feladatot: lassítottak a zenéjén, és egy elegánsabb mozgásformát adtak a lendületes táncnak, amely a jive nevet kapta. 1968-ban felvették a versenytáncok közé.

A tánc karaktere fiatalos, ritmusos és vidám. A párok könnyedén, mégis gyorsan lépnek tánc közben, amivel kiemelik a zenei hangsúlyokat, s visszaadják a zene ritmikáját.

 

Jellemzői:

  • Zenéje: gyors, lendületes, vidám
  • Üteme: 4/4-es
  • Jellegzetes hangszerei: a dob, a trombita és a gitár

Jive zene:

La Banda - Tequila
Jive - Spirit In The Sky
Casa musica - Whadaya Want
Jive - Choo Choo Ch'Boogie