Versenytáncról

A versenytáncosok mindegyike rendelkezik a MTÁSZ (Magyar Táncsport Szövettség) által kibocsátott, és hitelesített versenykönyvvel, versenyengedély-kártyával.

A táncosok tudásszintnek megfelelő osztályokban versenyeznek, az alacsonytól a legmagasabb szintig D,C,B,A,S osztályokban. A szabályzat alapján a versenyzők korcsoport szerint is besorolást kapnak Gyerek I., Gyerek II., Junior I., Junior II., Ifjúsági, Felnőtt és Senior korcsoportban.

A táncosok egy-egy verseny befejezésekor- a teljesítménytől függően- pontokat kapnak, melyet a versenykönyvbe vezetnek be az adott verseny illetékesei. A Versenytánc Szabályzat rögzíti, hogy melyik osztályban mennyi pontot kell összegyűjteni ahhoz, hogy a pár magasabb osztályban indulhasson. Az elérhető pontokon és táncolható figurákon kívül a ruházatot is szbályozzák.

A versenytáncban mindenkinek állandó partnere van. A párváltást be kell jelenteni a MTASZ-nál.

A MTÁSZ hivatalos versenyfajtái:

• Standard

• Latin

• Nyolctánc (Csak “D” osztályban)

• Tíztánc

• Kűr / páros, csoportos /

• Formáció / Standard mix, Latin mix,Társasági táncok /

• Hobby éremszerző /Bronz, Ezüst, Arany/

 

 

 

Az alábbi versenyeket különböztetjük meg:

• Klubközi / Zárt, Nyitott /

• Területi Bajnokság

• Ranglista versenyek

• Országos Bajnokságok

• Magyar Bajnokságok

 

 

A versenyrendszerbe nem tartozó versenyeken kívűl léteznek még:

• Rising Star versenyek

• Grand Prix versenyek

• Kűr versenyek

• Mix versenyek

• Meghívásos egyéni és/vagy csapatversenyek

• Egyébb nyitott versenyek

A MTÁSZ hivatalos versenyein a versenyvezetői testület tagjait a Vt. SZAKSZ (Versenytánc Szakfelügyelő Szervezet) jelöli ki.

 

Versenytánc osztályok:

 

D osztály:

A táncosok ebben a versenyosztályban a standard táncokból az angolkeringőt, tangót, bécsi keringőt, quickstepet táncolják. Latin táncokból a sambát, cha-cha-chát, rumbát, jive-ot mutatják be a versenyeken. Ebből adódik, hogy csak D osztályban rendeznek Nyolctánc Bajnokságot.

A Versenytánc Szabályzatban meghatározott figurakatalógus szerint állítják össze a versenyzők koreográfiáját. A versenyruházat is szigorúan szabályozott.

Ezen osztály táncosainak a legjobb teljesítmény eléréséért ajánlott egy héten minimum háromszor edzeni.

C osztály

A versenyeken öt standard táncot mutatnak be a táncosok: angolkeringőt, tangót, bécsi keringőt, slowfoxot, quickstepet, latin-amerikai táncokból szintén: sambát, cha-cha-chát, rumbát, paso doblét, jive-ot. A táncok számát nézve látható, hogy C osztályban már Tíztánc bajnokságokat rendeznek.

Ebben a versenyosztályban is a Versenytánc Szabályzat figurakatalógusa és ruhaszabályzata a mérvadó a táncosok számára.

A C osztály táncosainak is ajánlott a heti háromszori edzés a legjobb teljesítmény eléréséért.

B osztály

A versenytáncban ez az osztály már úgynevezett magas osztálynak számít, ahogyan az A és S osztályok.

Versenyzők ugyanazt az öt táncot táncolják el, standard (angolkeringő, tangó, bécsi keringő, slowfox, quickstep) és latin táncokból (samba,  cha-cha-cha, rumba, paso doble, jive), mint a C osztályosok.

A Magyar Bajnokságokon a felnőtt korcsoportban ezen osztály táncosai összevonhatók az A és S osztály versenyzőivel.

A magas osztályokban nincs sem figura-, sem ruházati megkötés. Ennek köszönhető, hogy a párok igen látványos koreográfiákat mutatnak be a nézőknek.

Ezen a szinten a napi edzés javasolt a párosok számára.

A osztály

Az A versenyosztály szintén magasosztály, ahol mind az öt standard (angolkeringő, tangó, bécsi keringő, slowfox, quickstep), mind az öt latin (samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble, jive) táncot láthatjuk a táncosoktól a versenyeken.

A Magyar Bajnokságokon a felnőtt korcsoportban ezen osztály táncosai összevonhatók a B és S osztály versenyzőivel.

A magas osztályokban nincs sem figura-, sem ruházati megkötés. Ennek köszönhető, hogy a párok igen látványos koreográfiákat mutatnak be a nézőknek.

Ezen a szinten a napi edzés javasolt a párosok számára.

S osztály ( Sonder )

A magas osztályba tartozó S osztály az amatőr versenytánc legmagasasbb, úgynevezett “csúcsosztálya”, ahol mind az öt standard (angolkeringő, tangó, bécsi keringő, slowfox, quickstep), mind az öt latin (samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble, jive) táncot táncolják a versenyeken.

A Magyar Bajnokságokon a felnőtt korcsoportban ezen osztály táncosai összevonhatók a B és A osztály versenyzőivel.

A magas osztályokban nincs sem figura-, sem ruházati megkötés. Ennek köszönhető, hogy a párok igen látványos koreográfiákat mutatnak be a nézőknek. A produkciók mindig nagy sikert aratnak.

Ezen a szinten a napi több órás edzés javasolt a párosok számára.

 

Profi

A professzionális szintet rendszerint amatőrként magas osztályban befejező, több éves gyakorlattal rendelkező, rutinos táncosok választják.

A versenytáncosok akkor számítanak profinak, ha egy meghatározott tananyagból egy vizsgabizottság előtt eredményes vizsgát tesznek. A sikeres vizsga után indulhatnak a meghírdetett profi versenyeken, melyek pénzdíjasak.

A versenytáncnak ezen ága profi szemléletet, elhivatottságot, rengeteg lemondással járó életmódott igényel. A párosok a kiváló teljesítmény eléréséhez napi több órát edzenek. Rendszeresen vesznek magánórákat hazai és külföldi trénerektől.