Hobbi táncversenyekről

A versenytáncos pár egy táncosból és egy táncosnőből áll. A táncos egy adott versenyen csak egy partnerrel állhat rajthoz. A páros igazolt versenyzője a MTÁSZ (Magyar Táncsport Szövettség) valamelyik Tagszervezetének. Nem tagja professzinonista versenytáncos szervezetnek és nem versenyez professzionistaként. Teljesítményéért pénzjuttatásban nem részesül.

Tánciskolás versenyek

Azok a klubközi táncversenyek, ahol a tánciskolába járó kezdő és haladó tánciskolás szinten lévő párok versenyeznek egymással. Azon párosok állhatnak itt rajthoz, akik nem rendelkeznek versenykönyvvel. A táncok mennyiségét és kategóriáját, standard és latin táncokból egyaránt, a versenyt szervező klub vezetője határozza meg. Ezekre a rendezvényekre a párosokat tánctanáruk nevezi.

Hobby éremszerző versenyek

Kezdő versenytáncos a versenyzést tetszőlegesen Hobby éremszerző vagy D osztályban kezdheti. A választás rendszerint a páros és a tanáruk közös döntése alapján születik meg. A hobby versenyek érdekessége, hogy a rendezvényre lány-lány páros is nevezhet.

Amennyiben egy páros a Hobby éremszerző versenyeken szeretne indulni, úgy további lehetőségek adódnak, hogy milyen szinten kezdheti el a versenyzést:

•  Bronz fokozat

•  Ezüst fokozat

•  Arany fokozat

Hobby táncverseny fokozatai:

Bronz fokozat:

Ebben a kategóriában a párnak két táncot (1 standard és 1 latin) kell kötelezően bemutatnia: az angol keringőt, és/vagy a cha-cha-cha-t.

A koreográfiákat a páros oktatója állítja össze. Az ún. sort (a koreográfiában a figurák egymás után) a Versenytánc Szabályzat figurakatalógusában szereplő figurák határozzák meg.

Ezen verseny díjazása többnyire oklevél és bronzérem.

Ezüst fokozat:

Ez a fokozat 2-2 tánc bemutatását határozza meg standard és latin-amerikai táncokból. A négy tánc: angolkeringő, tangó és/vagy cha-cha-cha, jive.

A koreográfiák ebben a kategóriában is a figurakatalógusnak megfelelően készülnek.

A verseny díjazása: oklevél és ezüstérem

Arany fokozat:

Ebben a kategóriában már 3-3 tánc szerepel a programban. A hat tánc: angolkeringő, tangó , quickstep és / vagy cha-cha-cha, rumba, jive.

A koreográfiákban a figurakatalógusból válogatott figurákat találjuk.

A verseny díjazása többnyire: oklevél és aranyérem.

Hobbi versenyfokozat váltásáról:

A Hobbi éremszerző táncversenyek Bronz és Ezüst fokozatában maximum 5 teljesített versenye lehet a táncosoknak. Amennyiben a párosok elérték a maximális 5 teljesített versenyszámot, úgy már csak magasabb fokozatú éremszerző versenyeken indulhatnak. Lehetséges korábbi fokozatváltás is a táncos tanára kezdeményezésére. Az Arany fokozatban nincs korlátozás a teljesíthető versenyek számát illetően.