Rock&Roll

A rock & roll eredetében 3 nagy zenei irányzat található meg: a jazz, a country & western és a rhythm & blues. Első virágkora az 1954-1958 közötti évekre tehető. A rhythm & blues (feketék zenéje) 1954 után keveredett a country & western (fehérek zenéje) stílussal. Ez a keverék végül rock & rollként vált ismertté, melyet a feketék és fehérek egyaránt szerettek és hatásukra beindult a zenei ipar is.

Chuck Berrytől a Maybellene volt az első olyan szám, amely megtalálta az utat a slágerlistákra. A rock & roll további fejlődésében nagy szerepe volt Allan Fred-nek, aki magát a rock & roll atyjának nevezte. Mint disk jockey, a rádióműsorok zárásaként mindig rockyt adott. A rocky alkotó zenészei közé tartoznak továbbá: Fats Domino, Little Richard, Bill Haley.

Az 50-es évek közepén a zeneipar rájött, hogy a rock & rollal szép pénzt kereshetne. Így ilyen zenéket játszottak és táncos filmeket forgattak. Ebben az időszakban született meg a Rock alround a clock c. film is. Ezt 1954. április 12-én rögzítették, amit a rocky születésnapjaként tartunk számon.

A fiatalok egy maguk közül kikerülő példaképre vágytak, s ekkor jött el Elvis Presley ideje. Elvis a zene fejlődése érdekében keveset tett ugyan, de mint előadó, énekes és egész generációk bálványa mégis utolérhetetlen maradt.

A tánc ma is lelkesíti az ifjúságot, függetlenül attól, hogy régi vagy új zenére táncolják. A tánciskolák nélkülözhetetlen tánca, mely mára már a divattánc versenyeken is megállja a helyét.

A rocky karaktere a rendkívül gyors, lendületes mozgásokban és akrobatikával megtűzdelt lépéseiben nyilvánul meg.

Jellemzői:

  • Zenéje: gyors, fiatalos, pörgős, tombolásra alkalmas
  • Üteme: 4/4-es
  • Jellegzetes hangszerei: dob, a gitár, és a trombita

Rock&Roll zene:

Rock Around The Clock

Bill Haley & His Comets Shake Rattle And Roll