Paso doble

 

Mint ahogy a paso doble nevének hangzásából is kiderül, nem dél-amerikai tánc, mégis a latin-amerikai táncok között tartják számon. Spanyol eredetű, amelyet spanyol mars zenére táncoltak. Bikaviadalt ábrázol, ahol a férfi a torreádort, a nő a piros kendőt testesíti meg, és a páros egy elképzelt bika körül mozog.

A paso doble-ban többféle mozgásforma olvadt össze: a flamenco-elemek mellet, megtalálhatók a bikaviadalok jellegzetes mozdulatai. Mai formáját a franciák alakították ki, de nem rögtön a tánctanárok számára. Először táncművészek előadásaiban volt látható, csak később fedezték föl a versenytáncban is.

 

A paso doble táncos karakterére, a páros mindkét tagjánál, az elegáns, méltóságteljes, elfojtott önuralom a jellemző. Ezentúl a férfitől elszántságot és büszkeséget, a nőtől pedig távolságtartást, és nagyfokú hajlékonyságot követel meg. A koreográfiát a zenéhez kell igazítani A táncosok a zene méltóságteljességét, energikusságát, kemény flamenco és mars- szerű elemit adják vissza a mozdulatokban.

 

Jellemzői:

  • Zenéje: egy bevezetésből és két fő részből áll, pontosan rögzített csúcspontokkal
  • Üteme: 2/4-es
  • Jellegzetes hangszerei: a dob és a trombita

Paso Doble zene:

Dancelife - Espana Cana
Dancelife - Y Viva Espana
Dancelife - Spanish Gipsy Dance