Rumba

 

A rumba szó jelentése ünnep és tánc. Eredetileg több páros tánc gyűjtőneve volt. A XIX. században szenvedélyes, csábító táncként beszéltek róla, ahol a nő arra törekszik, hogy a férfit elcsábítsa.

Az afrokubai ritmusokból ekkor fejlődött ki két tánc: az egyik a habanéra, a másik a modern rumba. Zenéjét is kétféleképpen játszották, vagy lassan (rumba-bolero), vagy gyorsabban (kubai-rumba).

Hódító útját Észak-Amerikában, New Yorkban kezdte, majd 1930-ban Európába került át, és Angliában kidolgozták az első rumba-koreográfiát. Ezt a franciák mellett a németek is átvették, de ennek ellenére nem tudott nagyobb szerepet vállalni a báltermekben. 1945 után a franciák fölélesztették, és az angolok is ugyanebben az időben foglalkoztak a rumbával újra.Megindult a rumbaháború, a rumba-technika szabványosításáért.

 

 

 

A két technika vetélkedésének eredménye az lett, hogy egy nemzetközi bizottság eldöntötte, hogy hivatalosan két alaplépéssel lehet táncolni a rumbát. Az egyik stílus a cuban style, a másik pedig a square rumba. Az idő a cuban style-t igazolta; mára már ezt a stílust többen táncolják.

A rumba táncos karakterét a szerelmi versengés jellemzi, egy kis erotikával fűszerezve. A férfi csábítaná a nőt, de ő ingadozik az odaadás és az elutasítás között. Ehhez a vonzó, erotikus tánchoz elengedhetetlen a csípő- és medencemozgás használata.

 

 

 Jellemzői:

  • Zenéje: lassú, erotikus, lágy, szinkópált néhány pop-zenére is lehet táncolni
  • Üteme: 4/4-es
  • Jellegzetes hangszerei: ütőhangszerek, trombita

 Rumba zene:

Boyzone - No Matter What
Alberto Torres & Rafaela - No me ames
Love Story